Пошук
Картопля

Садіння картоплі

При вирощуванні насіннєвої картоплі необхідно отримати близько 30 головних стебел на 1 м2; на 1 га - 10.000 м2 х 30 = 300.000 стебел, тобто при міжряддях 75 см - 24 стебла на метр.

Залежно від сорту, густота посадки складає 60.000-70.000 кущів/га

При вирощуванні продовольчої картоплі розраховують отримання  приблизно 20 головних стебел/м2.

Таким чином, залежно від сорту, густота посадки складає 45.000-55.000 кущів/га

При садінні закладається основа для всього циклу робіт по вирощуванню картоплі. Якщо при посадці допускаються порушення технології (занадто широкі або занадто вузькі гребні, нерівномірна глибина посадки, пошкодження паростків і т.д.), це все так чи інакше проявиться надалі. Тому важливо ретельно і обережно провести посадку картоплі.

Результати садіння залежать від:

  1. стану паростків (загартовані або білі, слабкі паростки)
  2. фракції бульб їх форми
  3. робочої швидкості картоплесаджалки
  4. якості регулювання машин
  5. відповідальності працівників
  6. стану грунту (температура, вологість, щільність).

Підготовка посадкового матеріалу

  • Для садіння використовують переважно бульби фракцій 30 – 45 мм та фракції 45 – 60 мм  (допуск некондиційних бульб не більше 7%).
  • Відсортовані для садіння бульби прогрівають на сонці впродовж 4-6-ти тижнів до утворення проростків завдовжки 5 мм. Протягом прогрівання підтримують температуру на рівні 12-15°С вдень і 5°С вночі.
  • Досить ефективним є спосіб прогрівання бульб в засіках, продуваючи їх 7-10 днів теплим повітрям (18-20 °С) з викристанням теплогенераторів.

Протруювання насіннєвої картоплі

На поверхні бульб містяться збудники фітофторозу, ризоктоніозу, фомозу, сухої гнилі та інших хвороб, тому перед садінням або під час садіння, картоплю протруюють. Крім того, не менш важливою є обробка садивного матеріалу засобами захисту від комплексу ґрунтових та листоїдних шкідників.

Садіння картоплі

Оптимальною температурою ґрунту для садіння вважається температура на глибині 10-12 см у межах 7-8°С. Спосіб посадки картоплі гребеневий або в гребені, нарізані перед садінням. Залежно від розміру бульб на 1 га висаджують 2,5-4,5 т картоплі.
Глибина садіння картоплі на ґрунтах середнього механічного складу (суглинкових) становить 6-8 см від вершини гребеня, на легких (супіщаних) – на 1-2 см глибше (8-10 см). Перевагу має мілке садіння (4-5 см) і подальше нарощування гребенів під час міжрядних обробітків. Мілке садіння дозволяє бульбам краще прогріватись і проростати, а пізніше нагортання ґрунту дає змогу боротись з бур'янами.

Дуже важливо контролювати швидкість руху агрегату при посадці – на звичайних ложкових саджалках, швидкість не повинна перевищувати 6-7 км/год.