Вибір попередника
Вважається, що для картоплі найкращими попередниками є зернові культури та трави. Загалом, вони сприяють формуванню гарної структуру ґрунту і зазвичай не провокують розвитку картопляних шкідників та хвороби. Цукровий буряк є гіршим попередником, оскільки, він зменшує урожай картоплі майже на 10 відсотків. Багаторічні трави та цілина у якості попередника, також можуть нести деяку небезпеку. При цьому існує значний ризик ураження картоплі дротяником чи паршею звичайною. Крім того, при їх використанні важко розрахувати кількість азоту, яка виділиться внаслідок мінералізації органічних речовин. Поля, де розповсюджена парша звичайна, не можна використовувати під насіннєву чи столову картоплю; перед цим слід відрегулювати рівень зволоженості за допомогою іригаційних засобів. Перед тим, як засадити поле картоплею, важливо знати, як використовувалося дане поле у попередні роки, які пестициди використовувалися, щоб запобігти негативній післядії на картоплю. Намагайтеся довідатися, як часто на цьому полі садили картоплю, які культури були попередниками, чи є на ділянці багаторічні бур'яни, чи виявлено у ґрунті шкідники та хвороби.
При наявності в ґрунті збудника стеблової нематоди, у якості попередника рекомендуються вико-вівсяна суміш, озимі зернові, а для насіннєвих насаджень - чорний пар. У боротьбі з паршею звичайною картоплю доцільно висаджувати після озимого жита, люпину, зернобобових культур, а також після сидератів (люпин, озиме жито, олійна редька, ріпак та ін.)
Недоцільно висаджувати картоплю після гречки, кукурудзи, конюшини, овочевих культур, оскільки вони сприяють накопиченню в ґрунті стеблової нематоди. Рекомендується уникати таких попередників, як буряк, морква і капуста - вони посилюють ураження бульб паршею звичайною і ризоктоніозом.
Для зниження чисельності та шкідливості золотистої картопляної нематоди доцільно вирощування нематодостійких сортів в спеціальних сівозмінах, з додаванням в них багаторічних злакових і бобових трав, зернобобових культур.
Найбільшу фунгіцидну дію на збудників різних хвороб мають ріпак, олійна редька, люпин і горох. Вони знижують кількість збудників парші звичайної, ризоктоніозу та гнилей.